FAQ

Een overzicht van vragen en antwoorden die relevant zijn voor de aanschaf van zonnepanelen.

FAQ

Meestgestelde vragen over de aanschaf en onderhoud van zonnepanelen

Het is belangrijk om te kijken naar het soort zonnepanelen, vermogen, rendement, de afmetingen en natuurlijk de prijs. Ook dient u rekening te houden met het type, de grootte en de oriëntatie van het dak.

Bespreek uw wensen en voorkeuren met een zonnepaneel-adviseur van Evectra. Na een adviesgesprek bent u goed geïnformeerd en weet u welke panelen het meest geschikt zijn voor uw dak.

Bij Evectra kunt u verschillende soorten zonnestroom-systemen kopen. Met of zonder installatie.

Kiest u zonder installatie dan ontvangt u enkel een pakket met materialen. Daarmee kunt u zelf aan de slag. Een zonnestroom-systeem bestaat uit zonnepanelen, een onderconstructie, de omvormer en een aansluiting in de meterkast.

De landelijke subsidie op zonnepanelen is sinds 2013 gestopt. Er zijn verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Wel krijgt u de btw terug van de Belastingdienst. 

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afschaffen. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.

Wat je nodig hebt zijn uiteraard de zonnepanelen. Verder heb je het volgende nodig:

  • Omvormer. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning naar een andere spanning kan omvormen. De spanning die een systeem zonnepanelen levert, is in de meeste gevallen niet direct geschikt voor gebruik.
  • Bevestigingsmaterialen. Om uw zonnepanelen te bevestigen op het dak.
  • Een extra groep in de meterkast. Bij 14 zonnepanelen of meer heeft u altijd een 3-fasen omvormer nodig. Wij adviseren echter altijd een 3-fasen aansluiting.
  • Monitoringsysteem. Monitoring voor zonnepanelen geeft inzicht in opgewekte energie. Tevens kunnen fouten en problemen snel worden opgespoord.
  • Genoeg ruimte om je zonnepanelen te plaatsen.

Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. Deze afbeelding legt goed uit wat de opbrengst per oriëntatie en hoek is.

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dit betekent dat (indien de zonnepanelen geplaatst worden op een woning of bijgebouw) u een factuur ontvangt met 0% btw. U kunt dan dus ook geen btw terugvragen.

Het is mogelijk om zonnepanelen te huren. Bij Evectra is het vooralsnog alléén mogelijk om zonnepanelen te kopen.

Er zijn veel fabrikanten die ieder tientallen modellen zonnepanelen produceren. Iedere fabrikant probeert zich te onderscheiden door middel van bijvoorbeeld een betere technologie, speciale coating, langere garantie, minder opbrengstverlies etc. In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. De panelen onderscheiden zich ook in het uiterlijk, de technologie en afmetingen.

De pakketten verschillen onderling op basis van rendement, opgewekte energie en gemiddelde opbrengst. Neem contact met Evectra voor meer informatie over de beste zonnepanelen.

De coating op de panelen zorgt ervoor dat vuil zich minder goed hecht op de panelen. Toch is dit niet te voorkomen. Het beste kunt u de zonnepanelen schoonmaken met water en een zachte borstel. Evectra biedt hierin ook nazorg. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

De hoeveelheid kWh die een zonnepaneel oplevert is afhankelijk van het Wattpiek vermogen van een paneel en het aantal zonuren. Om zelf een idee te krijgen hoeveel kWh een zonnepaneel op kan wekken volgt hier een klein voorbeeld:

In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek van een zonnepaneel met 0.85 vermenigvuldigen om te achterhalen hoeveel kWh dat paneel oplevert. Dus een paneel van 400 Wp wekt (400 x 0.85 = 340) ongeveer 340 kWh op.

Download hier de brochure over BTW-teruggave van zonnepanelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Offerte zonnepanelen aanvragen

Klaar voor zonnepanelen? Vraag een offerte aan

Onze vriendelijke zonnepaneel-adviseurs komen vrijblijvend bij je langs. In een afspraak van maximaal 60 minuten bepalen we de behoefte en bespreken we de mogelijkheden.